invalid multibyte character

shinyappsio

#1

Hiello everybody,

I have a shiny app that works well in local. I am trying to deploy it to shinyapps.io but, unfortunately, it does not work there. The log is the next.
Hoping any help. I would be gratefully.

rsconnect::showLogs()
2018-12-24T11:30:34.081452+00:00 shinyapps[622744]: LANG: es_ES.UTF-8
2018-12-24T11:30:34.081419+00:00 shinyapps[622744]: Server version: 1.6.10-3
2018-12-24T11:30:34.081453+00:00 shinyapps[622744]: R version: 3.5.1
2018-12-24T11:30:34.081457+00:00 shinyapps[622744]: shiny version: 1.1.0
2018-12-24T11:30:34.081458+00:00 shinyapps[622744]: httpuv version: 1.4.4.2
2018-12-24T11:30:34.081639+00:00 shinyapps[622744]: Using pandoc at /opt/connect/ext/pandoc2
2018-12-24T11:30:34.227005+00:00 shinyapps[622744]: Using jsonlite for JSON processing
2018-12-24T11:30:34.232286+00:00 shinyapps[622744]:
2018-12-24T11:30:34.232296+00:00 shinyapps[622744]: Starting R with process ID: '18'
2018-12-24T11:30:34.249153+00:00 shinyapps[622744]:
2018-12-24T11:30:34.249154+00:00 shinyapps[622744]: Listening on http://127.0.0.1:34706
2018-12-24T11:30:34.081473+00:00 shinyapps[622744]: rmarkdown version: NA
2018-12-24T11:30:34.081474+00:00 shinyapps[622744]: knitr version: NA
2018-12-24T11:30:34.081516+00:00 shinyapps[622744]: jsonlite version: 1.5
2018-12-24T11:30:34.081527+00:00 shinyapps[622744]: RJSONIO version: NA
2018-12-24T11:30:34.081528+00:00 shinyapps[622744]: htmltools version: 0.3.6
2018-12-24T11:30:39.865494+00:00 shinyapps[622744]: Warning: Error in source: carácter multibyte inválido en la linea 433
2018-12-24T11:30:39.892800+00:00 shinyapps[622744]: 62: source
2018-12-24T11:30:39.893019+00:00 shinyapps[622744]: carácter multibyte inválido en la linea 433
2018-12-24T11:30:39.893018+00:00 shinyapps[622744]: Error in source("fu_amortiza_fin.R") :


#2

Shiny doesn't like non ASCII characters, try to avoid characters like these "áéíóüúñ", We can't provide you any more specific help with out seen your code, consider providing a reproducible example


#3

Andrés, thanks a lot,

It is difficult, because script messages are in spanish and there are some words with accents and "ñ", but I'm tryng to change them.
Thank you very much for your speedy response.


#4

Yo también tengo aplicaciones shiny con texto en español y a aveces tengo el mismo problema, no se exactamente a que se debe pero creo que tiene que ver con la configuración locale del servidor, dado que usas shinyapps.io no creo que puedas hacer mucho en el lado del servidor.
Tal vez si modificas explícitamente el locale al inicio antes de que arranque tu aplicación podría ayudar


#5

Bueno, pues de momento lo intento con sinónimos, dado que no se nada del 'locale'.
Gracias de nuevo.


#6

You can try putting this at the beginning of your app.R file or global.R file just after calling library(shiny)

Sys.setlocale("LC_ALL","es_ES.UTF-8")


#7

I'm tried you have said and I get the same error....
Thanks a lot, in any case.


#8

This topic was automatically closed 21 days after the last reply. New replies are no longer allowed.