RStudio frozen; won't process any command lines, or quit or package installation etc

Hello,

I'm facing a totally stuck RStudio these days. Just when pressing '1' in the command line, the interface is left apathetic with just the cursor blinking.

The CPU usage is quite high though, indicating some strong activity in the background.

When I try to 'Quit' R, nothing moves, and when I try to install packages, the message 'Retrieving package installation context' keeps on displaying with the turning wheel spinning for ages.

I re-installed the latest version of R this morning, and nothing changed.

Any idea of what the problem is, as this is particularly awkward?

I was lucky to be able to produce a diagnostic report, which I paste here below.

Many thanks for your help,
DS


Graphics Feature Status

  • Canvas: Software only. Hardware acceleration disabled
  • Flash: Software only. Hardware acceleration disabled
  • Flash Stage3D: Software only. Hardware acceleration disabled
  • Flash Stage3D Baseline profile: Software only. Hardware acceleration disabled
  • Compositing: Software only. Hardware acceleration disabled
  • Multiple Raster Threads: Disabled
  • Native GpuMemoryBuffers: Software only. Hardware acceleration disabled
  • Out-of-process Rasterization: Disabled
  • Hardware Protected Video Decode: Disabled
  • Rasterization: Software only. Hardware acceleration disabled
  • Skia Deferred Display List: Disabled
  • Skia Renderer: Disabled
  • Surface Synchronization: Disabled
  • Video Decode: Software only. Hardware acceleration disabled
  • Viz Service Display Compositor: Disabled
  • WebGL: Disabled
  • WebGL2: Disabled

Problems Detected

  • GPU process was unable to boot: GPU access is disabled through commandline switch --disable-gpu.
    Disabled Features: all
  • Native GpuMemoryBuffers have been disabled, either via about:flags or command line.
    Disabled Features: native_gpu_memory_buffers
  • Surface synchronization has been disabled by Finch trial or command line.
    Disabled Features: surface_synchronization
  • Viz service display compositor is not enabled by default.
    Disabled Features: viz_display_compositor
  • Skia renderer is not used by default.
    Disabled Features: skia_renderer
  • Skia deferred display list is not used by default.
    Disabled Features: skia_deferred_display_list

Version Information

Data exported 2020-05-04T12:25:36.380Z
Chrome version rstudio/1.2.5042.0
Operating system Windows NT 10.0.17763
Software rendering list URL https://chromium.googlesource.com/chromium/src/+/cdec0adf58c577876de3d8f073dce520f0829431/gpu/config/software_rendering_list.json
Driver bug list URL https://chromium.googlesource.com/chromium/src/+/cdec0adf58c577876de3d8f073dce520f0829431/gpu/config/gpu_driver_bug_list.json
ANGLE commit id unknown hash
2D graphics backend Skia/69 e110fd1ebd2d559838c49a8821ebf18986bd6ec2-
Command Line "C:\Program Files\RStudio\bin\rstudio.exe" --enable-viewport --disable-renderer-accessibility --browser-subprocess-path="C:\Program Files\RStudio\bin\QtWebEngineProcess.exe" --no-sandbox --enable-threaded-compositing --disable-zero-copy --disable-gpu-memory-buffer-compositor-resources --disable-gpu-memory-buffer-video-frames --disable-es3-gl-context --enable-features=AllowContentInitiatedDataUrlNavigations --disable-features=SurfaceSynchronization --disable-features=SurfaceSynchronization,MojoVideoCapture --disable-features=SurfaceSynchronization,MojoVideoCapture,UseVideoCaptureApiForDevToolsSnapshots --disable-gpu

Driver Information

Initialization time 0
In-process GPU true
Passthrough Command Decoder false
Sandboxed false
GPU0 VENDOR = 0x0000, DEVICE= 0x0000
Optimus false
AMD switchable false
Desktop compositing Aero Glass
Direct Composition false
Supports overlays false
Overlay capabilities
Diagonal Monitor Size of \.\DISPLAY1 15.6"
Driver D3D12 feature level Not supported
Driver Vulkan API version Not supported
Driver vendor
Driver version
Driver date
Pixel shader version
Vertex shader version
Max. MSAA samples
Machine model name
Machine model version
GL_VENDOR
GL_RENDERER
GL_VERSION
GL_EXTENSIONS
Disabled Extensions
Disabled WebGL Extensions
Window system binding vendor
Window system binding version
Window system binding extensions
Direct rendering Yes
Reset notification strategy 0x0000
GPU process crash count 0

Compositor Information

Tile Update Mode One-copy
Partial Raster Enabled

GpuMemoryBuffers Status

ATC Software only
ATCIA Software only
DXT1 Software only
DXT5 Software only
ETC1 Software only
R_8 Software only
R_16 Software only
RG_88 Software only
BGR_565 Software only
RGBA_4444 Software only
RGBX_8888 GPU_READ, SCANOUT
RGBA_8888 GPU_READ, SCANOUT
BGRX_8888 Software only
BGRX_1010102 Software only
RGBX_1010102 Software only
BGRA_8888 Software only
RGBA_F16 Software only
YVU_420 Software only
YUV_420_BIPLANAR Software only
UYVY_422 Software only

Display(s) Information

Info Display[2528732444] bounds=[0,0 1536x864], workarea=[0,0 1536x864], scale=1.25, external.
Color space information {primaries:BT709, transfer:IEC61966_2_1, matrix:RGB, range:FULL}
Bits per color component 8
Bits per pixel 24

Video Acceleration Information

Diagnostics

... loading ...

I think this could be an incompatibility problem with your video driver, try changing to software rendering

Thanks andresrcs for the 'ctrl' trick.
I changed the 'Rendering Engine' option to 'Software' as advised and restarted R, but still no status change.

Thanks andrercs - Resetting Desktop State fixed the situation - don't know why this was problematic though.

If your question's been answered (even by you!), would you mind choosing a solution? It helps other people see which questions still need help, or find solutions if they have similar problems. Here’s how to do it:

1 Like

This topic was automatically closed 7 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Actually, it can.

If you are using the latest stable version, you can change it by holding the Ctrl key while opening RStudio, then you should see this menu to change the "Rendering Engine" to "Software".

Hi andresrcs, thanks for the suggestion.
The thing though is that I cannot even have access to the 'Global Options' or 'Debugging help' tiles or whatever - they're just unresponsive.
I guess the rendering engine would not impact to such extent.
Best

To rule out some common problem sources:

  • Try resenting RStudio's state
  • If you have modified your Rprofile.site file, check if the code there could be causing the problem.
  • Delete any .RData file present in your defaul working directory (have in mind that this will delete all objects in your working environment)